De Rui

De Rui

De ruiperiode is één van de meest belastende periodes voor onze vogels. Na de kweek, het broeden en grootbrengen van jongen komt de rui op een ogenblik dat de vogels reeds uitgeput zijn.

De energie nodig voor een vlotte rui is nodig om nieuwe veren aan te maken, en als je weet dat dit ongeveer 20 à 30% van het lichaamsgewicht uitmaakt besef je onmiddellijk dat dit een energie verslindend proces is. In feite begint de voorbereiding van de kweek voor volgend jaar reeds op dit moment, de rui. Het is wetenschappelijk bewezen dat pluimen welke aangemaakt worden gedurende de dag van betere kwaliteit zijn dan deze welke aangemaakt worden ’s nachts, omdat de vogels dan vasten en geen continue aanvoer krijgen van de benodigde energie. Veel liefhebbers laten na de kweek hun aantal uren licht plots dalen, maar je mag er ook niet in overdrijven gezien het bovenvermelde gegeven. Bedenk dat de energiebehoeften op piekmomenten in de rui met 20% verhogen!

Vogels door de rui laten gaan enkel op zaad en water is niet de weg om mooie sterke vogels te kweken.

Wat moeten wij dan doen?

Allereerst alle dagen eivoer verschaffen aan de vogels, eivoer met een eiwitgehalte net zoals in de kweek, en geen krachtvoer met een lager eiwitgehalte. Anderzijds is er voor de veeropbouw een verhoogde behoefte aan het aminozuur cysteine en methionine, hetgeen wij kunnen aan vullen door het gebruik van bijvoorbeeld B-Chol, Sedochol of andere dergelijke preparaten.

Persoonlijk geven wij alle dagen een dergelijk eivoer, de ene dag aangevuld met kiemzaden, de andere dag aangevuld met broccoli en een beetje wilde zaden.

Rust is ook belangrijk tijdens deze energie verslindende periode, dus de vogels niet teveel hanteren. Het te vroeg beginnen met show training is volgens mij een veel gemaakte fout.

Vitamines worden door ons om de andere dag verstrekt via het drinkwater, omdat sommige vogels blijkbaar soms zelfs weinig eivoer eten. Aanzuren van water (met appelazijn of Vior) doen wij tweemaal per week.

Wat betreft ziekte preventie moet je beseffen dat dit een gevoelige periode is voor onze vogels en een ziekte in deze periode heel snel fataal kan zijn!

Een preventieve kuur van drie dagen Baycox, 3ml/L lijkt ons opportuun. Ook moeten wij alert blijven naar bloedluizen, vandaar het gebruik van Frontline, de spray hiervan, waarvan wij met een wattenstaafje een druppel aanbrengen op de stuit.

Voor het mooi op kleur brengen van vogels kan men de melanogenese een beetje steunen door het verstrekken van een goed mineralen preparaat, welke voldoende koper, zink en ijzer bevat voor wat betreft de vorming van de eumelanine, en voldoende cysteine voor de phaeomelanine. Caroteinoiden uit spirulina , pollen en zeker uit stinkertjes kunnen de gele kleur wat versterken, maar hier moeten wij héél behoedzaam mee omspringen want het kunstmatig opkleuren van Borders is verboden.

Eens het einde van de rui nadert stoppen wij met het geven van eivoer, maar schakelen over naar een lager eiwitgehalte krachtvoer, en dus logischerwijze meer koolhydraten en daarbij een goed vitamine B complex wat bevorderlijk werkt voor het mooi sluiten van het gevederte.

Vergeet ook niet om af en toe de vogels een badje te geven, maar laat het bad niet hangen met het risico van het drinken van vervuild water. Wijzelf hangen de badjes op en als het laatste badje aan de kooi hangt nemen wij de eerst opgehangen badjes weer weg. Wees gerust, zelfs een vogel die geen bad nam weet na een paar keer zeker dat hij snel moet zijn.

Koester Uw vogels in de rui en je zal ervoor beloond worden, het is zo als moeilijk genoeg!

 

Veel sukses!

 

Dr Jan Vanderborght